Víno a jedlo patria jednoducho k sebe.
17.10.2014 09:40
A aby bola harmónia dokonalá, pridajme ešte dobrých priateľov. Takáto spoločnosť je zdrojom radosti, pohody a odpočinku. Víno zvyšuje pôžitok z jedla i z príjemnej spoločnosti. Vyspelé svetové kultúry dobre poznajú túto tisícročnú skutočnosť. Vo Francúzsku, Taliansku, alebo v Grécku je víno nepostrádateľnou súčasťou každého stolovania a priateľského posedenia. Víno prichádza na stôl už automaticky. Vedia, že jedlo chutí s vínom jednoducho lepšie. Víno zlepšuje nielen náladu, ale i trávenie. Víno uvoľňuje a pomáha vychutnať každé sústo. Pitie vína spomaľuje tempo konzumácie jedla, tým zlepšuje jeho spracovanie a trávenie. V našich kultúrach je to trochu iné. Význam správneho zážitku z jedla a vína je tak trochu na vedľajšej koľaji. Jedávame rýchlo, povrchne a príliš nerozmýšľame a nevychutnávame. Sme viac konzumenti ako labužníci. Škoda. Ale vidíme už pomaly pozitívne zmeny. Stále viac ľudí začína doceňovať význam a zmysle zdravého stravovania a správnej konzumácie dobrého vína.
Víno je gastronomický nápoj !Skvelý, zdravý a nenapodobiteľný. Urobte si malý test. Pripravte si päť druhov rôzneho jedla. Napríklad špagety, jahňacie kotlety, grilovanú zeleninu, viedenský rezeň a kura na paprike. Otvorte si fľašu vína, napríklad Ryzlingu. Zapite každé jedno jedlo pohárom vína. Výsledok ? Chuť vína sa bude meniť v závislosti na druhu jedla, ktorý ste práve konzumovali. Získate pocit, že zakaždým ste pili iné víno. Záver? Chuť vína je zásadne ovplyvnená jedlom. Tým sme jasne dokumentovali tesnú súvislosť medzi chuťou jedla a chuťou vína. Správne kombinácia jedla a vína vyzdvihne chuť jedného i druhého. Nesprávna a nevhodná môže zhoršiť a zmeniť chuť oboch.. Z toho vyplýva dôležitý gurmánsky poznatok.
Správny výber a kombinácia jedla a vína rozhodujú !Stojí za to, venovať tomu našu pozornosť. Stojí za to, prečítať si niektorú knihu, ktorá sa venuje tejto zaujímavej problematike. Veľa vynikajúcich odborníkov dáva dobré a užitočné rady, ako zvýšiť pôžitok z jedla i vína. Zároveň jesť zdravo a dobre. Dnes máme k dispozícii naozaj veľký výber jedál i vína. Z celého sveta. Doslova i dopísmena. Jediné, čo potrebujeme, sú informácia a záujem. Objavíme krásne kombinácie jedla a vína. Zážitok je zaručený, radosť z jedla i vína nadlho zostáva. Tieto skúsenosti a poznatky sa vyvíjali storočia. Od starovekého Ríma, cez stredovek až dodnes. Tak ako všetko, tak i gastronómia sa rozvíja. Zostať stáť na mieste, znamená prichádzať o gurmánske zážitky a zabúdať tak trochu i na svoje zdravie.
Život sa mení, svet sa mení, mení sa i kuchyňa !Víno je dôležitá súčasť modernej a zdravej kuchyne. Dobré, kvalitné, správne skladované a vhodne servírované víno. Také víno môže výrazne pomôcť podávanému jedlu. Dokáže niekedy dokonca i vyvážiť niektoré náhodné nedostatky jedla. Predovšetkým jedlá z polotovarov, či hotové jedlá. Ak podáte k takému jedlu naozaj dobré a správne víno, výsledok môže byť stále prekvapivo dobrý ! Nepodceňujme silu a hodnotu vína. Víno pomáha jedlu a jedlo má rado víno. Vyberajte dôkladne a trpezlivo jedlo i víno. Odvďačia sa vám príjemným zážitkom.
Zdroj: stromzdravia.sk/vino-ako-liek/dobre-jedlo-a-dobre-vino/